Na veletrhu fiktivních firem bude obchodovat 118 studentských firem z 9 zemí

Dohadování kontraktů, obchodování se zahraničními partnery, prezentace a prodej návštěvníkům – to je rutinní součást každého veletrhu. Stejně, i když tentokrát ještě „fiktivně“, to zažijí žáci na Mezinárodním veletrhu fiktivních firem, který se ve dnech 17. – 19. března 2015 uskuteční v Křižíkově pavilonu E na pražském Výstavišti. Osobní záštitu nad veletrhem převzal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek.


Veletrh_fiktivnich_firem_2015.pdf Tisková zpráva (377,28 KB

Na mezinárodním veletrhu, který se letos koná po dvacáté první, budou žáci také soutěžit. Hodnotit se bude nejlepší stánek, katalog nebo prezentace firmy v PowerPointu. Vítěz získá finanční odměnu ve výši 20 000 Kč na cestu na zahraniční veletrh fiktivních firem. Z řad žáků jsou i organizátoři veletrhu – žáci čtvrtého ročníku Obchodní akademie Heroldovy sady, Praha 10, jejichž fiktivní firma veletrh připravila.

Velkou zkušeností je pro žáky už příprava na veletrh. „Musí pro svou fiktivní firmu vymyslet, jak pojmout prezentaci na stánku, jaké připravit propagační materiály a vzhledem k účasti zahraničních firem to vše
i v angličtině. Veletrh samotný je pak třešinkou na dortu jejich celoročního snažení,“
vysvětluje Lukáš Hula, vedoucí Centra fiktivních firem (CEFIF) při Národním ústavu pro vzdělávání.

Fiktivní firmy jsou součástí výuky středních a vyšších odborných škol především s ekonomickým zaměřením. V loňském roce se nově připojily také žáci druhého stupně základních škol. Žáci se ve fiktivní firmě procvičují znalosti a dovednosti z oblasti účetnictví, vedení firmy, marketingu nebo týmové spolupráce. Jak v reálném životě, tak i ve fiktivním světě podnikání musí firma spolupracovat s pojišťovnami, bankami a úřady. Činnost těchto subjektů pro zhruba více jak 350 českých fiktivních firem simuluje Centrum fiktivních firem (CEFIF) při Národním ústavu pro vzdělávání. 


Rádi zodpovíme Vaše dotazy:

Ing. Lukáš Hula, vedoucí Centra fiktivních firem (CEFIF)

lukas.hula@nuv_cz, tel.: 274 022 425, 736 111 977

Markéta Růžičková, tisková mluvčí Národního ústavu pro vzdělávání

marketa.ruzickova@nuv_cz, tel.: 274 022 134, 777 970 812