Linecké cukroví s vůní orientu
K Vánocům neodmyslitelně patří linecké cukroví. Pojďte si ho připravit netradičně, s domácí pomerančovou marmeládou a vůní orientu. Voňavý recept pro Vás sestavili žáci učňovského střediska Nová Svratka pod vedením Luboše Javůrka, Katky Rysové, Báry Stackeové a dalších pedagogů z brněnské SŠ Charbulova.
Těsto
• 345 g změklého másla
• 300 g krupicového cukru
• 3 žloutky
• 600 g hladké mouky + na podsypávání
• semínka z 1 vanilkového lusku
• 1 lžička mleté skořice
• ¾ lžičky sušeného zázvoru
• ¾ lžičky mletého kardamomu
• špetka soli
Marmeláda
• 2 kg čerstvých pomerančů
• pomerančová pálenka / likér Cointreau
• 3 hvězdičky badyánu
• 5 ks hřebíčku
• 35 g čerstvého zázvoru
• želírovací cukr (množství dle návodu)
Korpusky
Vyšleháme máslo s cukrem do pěny a postupně přidáme žloutky. Poté přidáme koření, prosátou mouku a sůl. Směs vyklopíme na pracovní plochu a ručně pořádně propracujeme. Propracované těsto necháme pod potravinářskou fólií minimálně 1 hodinu odpočívat v lednici. Z odpočinutého těsta vyvalujeme pláty o tloušťce 3,5 až 4,5 mm a vykrajujeme libovolné tvary, které vkládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 8 minut.
Marmeláda a dohotovení
Z pomerančů okrájíme kůru a vyřežeme z nich dužinu. Tu vložíme do rendlíku a na mírném ohni přivedeme k varu, přidáme koření a nastrouhaný zázvor. Vaříme při opravdu nízké teplotě přibližně 15 minut. Následně rendlík odstavíme, vybereme z něj veškeré koření a přidáme pálenku či likér. Nakonec přidáme želírovací cukr a dobře promícháme. Hmotu lijeme do sklenic a necháme vychladit. Po vychlazení s ní slepujeme předem upečené tvary z našeho těsta.