Švadlenou za tři sta hodin aneb návrat k řemeslu bez ohledu na věk

26.3.2014    Jičínský deník -  Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace organizuje nově kurzy pro dospělé

Oživení řemesla, o to jednoznačně usiluje Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace. Ta také odstartovala pilotní projekt pro krejčové, kde si účastnice během tří stovek hodin osvojí, jak ušít sukně, kalhoty, kostýmy i pláště. Výstupem je závěrečná zkouška (na snímku), při které musely švadlenky přijmout zakázku, zhotovit střih, model ušít, odzkoušet a zkalkulovat cenu. Poté získají certifikát. Škola tak chce řemeslu učit nejen své studenty, ale do lavic usadit i dospělé.

Jak nám potvrdila mistrová Stanislava Štrynclová, cena kurzu zatím nebyla stanovena. Pokud zájemkyně mimo tento vzdělávací projekt absolvují kurz šití halenek a sukní, mohou se přihlásit k závěrečné zkoušce v oboru krejčí a získat výuční list. Tím se jim otevře další z možností na trhu práce.

            Mistrová si pochvaluje své dospělé žáky. „Jsem z nich nadšená. Obdivuji jejich domácí přípravu, přístup, chodí k nám s tím, že se chtějí něco naučit. Děti musíte do práce honit, tady je to úplně jinak,“ konstatuje s potěšením.

            Škola vyučuje obor krejčí, který nyní navštěvuje sedm žáků ve třech ročnících. „Zdá se mi, že dětem se znovu vrátila chuť tvořit, z čehož máme radost,“ hodnotí přístup současných frekventantů.

Účastnice „dospěláckého“ kurzu prý zvládly vzdělávání úžasně. „Jsem úplný začátečník, chtěla jsem se naučit šít a zvládla jsem víc, než jsem očekávala,“ přiznává Eva Janků, která je při zkoušce trochu nervózní. Zato Miroslava Poláková si s metrem a nůžkami počíná bravurně. „Nejsem začátečnicí, ale chtěla jsem pod vedením zkušené švadleny precizně zvládnout správné postupy. Kurz splnil mé očekávání. Naučila jsem se ušít i sako, kabát, což bych si sama netroufla. Mistrová je velice vstřícná a zkušená. Tři sta hodin teorie a praxe bylo odpovídající.“