2013

Rekvalifikační kurz ukončen

23.12.2013    Domažlický deník - Dne 17. prosince proběhlo v prostorách Středního odborného učiliště Domažlice setkání školy se sociálními partnery u příležitosti zakončení pilotního ověření rekvalifikačního programu pro profesní kvalifikaci Obsluha CNC obráběcích strojů.

 

Chleba se naučili budoucí pekaři z Nové Paky péct na jedničku

28.11.2013    denik.cz  - Nová Paka – Jak získat osvědčení o nabytých teoretických a praktických zkušenostech, to si mohli v úterý vyzkoušet frekventanti pilotního projektu Vzdělávání dospělých UNIV 3, zaměřeného na výrobu chleba a běžného pečiva.

 

Vzdělávání dospělých nabízí nové šance

25. 11. 2013    Právo - Mohli by sedět u piva či u televize doma. Namísto toho kladou cihlu k cihle, měří horizontální rovinu, učí se o materiálech, které poslouží k zazdění dveří či postavení komína. Dvanáct dospělých chlapů, často tátů od rodin, využilo nového programu podporovaného Evropskou unií a zapsalo se do kurzu, na jehož konci by měl být výuční list pro řemeslo, které si vybrali. 

 

V budoucnu budou chybět pracovní síly, ne zakázky

16. 11. 2013 (PROTEXT) -  "Začíná být problém nikoli kde vzít zakázky, ale KDO je udělá," zaznělo v průběhu již šesté Stálé konference předsedů sektorových rad v polovině listopadu v Praze během vystoupení Zdeňka Somra, viceprezidenta Hospodářské komory ČR. Jednou větou tak shrnul problematickou situaci českých firem.

 

Tvůrci vzdělávání ze středních škol se v Třešti sešli s ministerstvy

TŘEŠŤ (jv) – Také Jihlavsko hostilo v říjnu jednu z osmi pracovních konferencí probíhajícího projektu UNIV 3. Jeho cílem je podporovat tvorbu vzdělávacích programů pro dospělé na středních odborných školách. Komorní a ryze pracovní byla atmosféra dvoudenní konference projektu UNIV 3 - podpora procesů uznávání, která se konala v první polovině října na zámku v Třešti. Tyto konference jsou aktuálně pořádány ve všech regionech ČR.

 

Projekt UNIV 3 v Lomnickém zpravodaji

19. 10. 2013 - Lomnice Ve Zpravodaji městyse Lomnice naleznete několik zajímavých článků o zapojení  SOU a SOŠ SČMSD Lomnice u Tišnova a věznice v Kuřimi do projektu UNIV 3

 

Učitelé za mřížemi

České vězeňství 3/2013 - Získat zkušenosti z odlišného prostředí a z práce s jinou sociální skupinou, umožňují středoškolským pedagogům projekty UNIV a UNIV 2 Kraje. V rámci těchto projektů působí učitelé ve věznicích, kde vyučují osoby ve výkonu trestu.

 

Střední škola nabízí profesní kvalifikaci

21.8.2013     Chomutovský deník  -  Chomutov – Střední škola technická, gastronomická a automobilní je zapojena do projektu UNIV 3 , jehož cílem je zkvalitnit systém rekvalifikací širokou podporou procesu uznávání výsledků předchozího učení a modernizací procesu akreditací. 

 

Třetí fáze projektů UNIV propojuje Vysočinu s celou republikou

20.8.2013     Jihlavské listy -  Střední odborné školy na Vysočině vstoupily do třetí fáze projektů, v nichž se učí lépe pohybovat na poli celoživotního vzdělávání dospělých. Nyní začaly nově spolupracovat i se soukromými vzdělávacími institucemi. 

 

Uvařit pořádné knedlíky už by pro ně měla být hračka

10.4.2013     Náchodský deník -   Hronov – Noční můrou pro mnoho hospodyněk je, jak uvařit dobrý knedlík tak, aby se jim od strávníků dostalo pochvaly. To už neplatí pro osm absolventů, kteří navštěvovali v hronovské hotelové škole „kurz výroby knedlíků“. Byť někteří právě třeba nemají zapotřebí hledat i po účasti na kurzu zaměstnání, jeho účastníci dostali certifikáty o absolvování, které mohou použít jako doklad o rekvalifikaci pro pracovní úřad. 

 

Také duben je nabitý vzděláváním

9.4.2013     Jihlavské listy -   TŘEŠŤ – Další akce projektu UNIV 3 se koná od 15. do 17. dubna na zámku v Třešti na Jihlavsku. Za účasti 130 pedagogů z šesti krajů ČR tady proběhnou první tematické konference, čili praktické workshopy před zahájením pilotních ověřování vzdělávacích programů. 

 

Objektivně hodnotit znalosti je těžké

9.4.2013     Jihlavské listy  -  Zhodnotit znalosti dospělých lidí, kteří vstupují do procesu uznávání jejich kvalifikace, to bude při zkoušce úkolem hodnotitelů ze středních škol v projektu UNIV 3 , který se právě rozjel i na Vysočině. Být objektivní je ale velmi obtížný úkol, který v sobě ukrývá mnohá úskalí a nebezpečí.   

 

Rekvalifikacím začala i v Třešti nová etapa

9.4.2013     Jihlavské listy -  Do Pardubic se v těchto týdnech sjíždějí kantoři ze středních odborných škol celé republiky, aby se tu připravili na novinku v pojetí rekvalifikací pro širokou veřejnost. Pro pozice „průvodců a hodnotitelů“ se tu připravují i učitelé z Jihlavska. 

 

SPŠ strojnická Olomouc a projekty EU

20.3.2013     Olomoucký deník -   Střední průmyslová škola Olomouc má bohaté zkušenosti s čerpáním a zpracováním dotací z Evropských sociálních fondů jak v pozici realizátora a příjemce dotací, tak finančního partnera projektů.   

 

UNIV 3 začal i na Vysočině: lidem pomůže zhodnotit neformální znalosti

11.1.2013     Jihlavské listy -  Na zámku v Třešti na Jihlavsku se 11. a 12. prosince 2012 sešli odborníci na celoživotní vzdělávání z celé ČR. Cílem pracovního jednání bylo vyhodnotit první fázi projektu ministerstva školství nazvaného UNIV 3.