O jaké profese a obory bude v ČR zájem v roce 2030?

Ke zjišťování, o jaká povolání a v jakých oborech poroste zájem zaměstnavatelů s výhledem na rok 2030, lze využit výstupů předvídání dovednostních potřeb trhu práce Cedefopu (tzv. Cedefop Skills forecast). Ty zahrnují odhad budoucích trendů zaměstnanosti podle sektorů, skupin povolání, jednotlivých zemí i odhady budoucí úrovně vzdělání a dostupné pracovní síly.

Mezi sektory s největším absolutním přírůstkem zaměstnanců v ČR do roku 2030 najdeme podle projekce Cedefopu veřejnou správu a obranu, skladování, ostatní finanční činnosti (např. obchodování na burze, správa fondů atd.), telekomunikace, činnosti domácností a skladování. Nejdynamičtější nárůst pracovníků bez ohledu na velikost sektoru v ČR se předpokládá v sektorech ostatní finanční činnosti, výroba paliv a v odpadní vody a služby. Zajímavé je, že ne všechny sektory, které porostou v ČR, porostou i v celé EU. Jediné dva sektory, které porostou v ČR i v EU stejně, jsou informační technologie a služby a činnosti v oblasti pronájmu a leasingu, jinak se sektory v EU a ČR v předpovědi liší.

rostoucí sektory

Do roku 2030 poroste potřeba vysoce kvalifikovaných pracovníků s vysokoškolským vzděláním, jako jsou řídící pracovníci, specialisté a dále vysoce odborné profese vyžadující střední nebo vysokoškolské vzdělání, např. v oblasti práva, obchodu a ICT, “ vysvětluje Zdena Šímová z Národního vzdělávacího fondu, který vychází z dat Skills forecast.

Projekce potřeb trhu práce do roku 2030, jak ji zobrazuje následující graf, zahrnuje také údaj o tom, kolik pracovníků bude potřeba nahradit, hlavně z důvodu jejich odchodu do důchodu. I když samotný sektor v budoucnu nebude tolik růst, může vzniknout právě z důvodu odchodů značné části pracovníků do důchodu v budoucnu velká potřeba nahrazení pracovníků v těchto sektorech.

Mezi povoláními, ve kterých bude v ČR do roku 2030 největší poptávka po zaměstnancích, najdeme konkrétně vysoce vzdělané odborníky v obchodu a správě, odborné pracovníky v oblasti vědy a techniky, specialisty v oblasti výchovy a vzdělávání (tj. zejména učitele a lektory). Z profesí se střední nebo nižší úrovní vzdělání bude velká poptávka zejména po řidičích, řemeslnících v oblasti stavebnictví, pracovnících osobní péče a osobních služeb a strojírenských dělnících.

Projekce potřeb trhu práce do roku 2030

graf-projekce.jpg

Zdroj: 

Zdena Šímová (Národní vzdělávací fond)Využití nástrojů na zjišťování a předvídání dovednostních potřeb trhu práce v českém prostředí, prezentace na výročním zasedání Řídícího výboru a Národního konsorcia sítě ReferNet, 16. 12. 2021 

Další zdroje informací: