Nejvíc prací (celkem třicet) bylo přihlášeno v oboru Kuchař číšník v různých zaměřeních. Z toho se zaměřením na pohostinství to bylo 11 prací, se zaměřením na číšníky 10 prací a se zaměřením na kuchaře 9. Následuje obor Kadeřník, kde soutěžilo 7 samostatných odborných prací, pak Cukrář s šesti pracemi a nakonec Operátor skladování se dvěma pracemi. V každém oboru byly vyhlášeny tři nejlepší práce, u Operátora skladování pouze jedna.
V nejvíc zastoupeném oboru Kuchař – číšník se zaměřením Pohostinství zvítězila Lucie Antošová ze SOU a SOŠ Znojmo, která připravila práci s názvem Fotbalové setkání po 10 letech s pozváním olympionika (zadané téma „V zdravém těle zdravý duch“). V oboru Kuchař – číšník se zaměřením Číšník zvítězila Šárka Velcová ze SŠ společného stravování v Ostravě-Hrabůvce, která napsala SOP s názvem Vítáme u nás doma na téma Gastronomické toulky po České republice. V oboru Kuchař – číšník se zaměřením Kuchař vyhrála SOP s názvem Italská kuchyně na téma Gastronomie napříč světem, kterou napsal Josef Crha ze SOU gastronomie, U Krbu, Praha 9. V oboru Cukrář zvítězila Jana Vavroušková z Integrované SŠ gastronomické Adolpha Kolpinga ve Žďáru nad Sázavou, jejíž SOP se jmenuje Hokejová plocha (téma Sportovní událost). V oboru Kadeřník vyhrála práce Patricie Matušů ze SŠ oděvní a služeb Vizovice na téma Elegantní dámský účes do společnosti. V oboru Operátor skladování byla ohodnocena Klára Faiglová ze SŠ technické, gastronomické a automobilní Chomutov za práci s názvem Pochutiny (téma Zbožíznalství).
Sportovní témata i mongolský státní svátek
V tomto ročníku soutěže jsou více než dříve zastoupena sportovní témata. Např. mezi cukráři zvítězila SOP s názvem Hokejová plocha (téma Sportovní událost). Absolventka Jana Vavroušková zdůvodňuje své téma takto: „Vybrala jsem si, že udělám dort ve tvaru hokejového hřiště, protože se na tento sport ráda koukám a zajímá mě. Dort si upeču z beze plátů, ze kterých vykrájím tvar hřiště, pláty spojím máslovým krémem kávovým. Vršek poleji bílou čokoládou…, na každou stranu dám jednu branku.“
U číšníků získaly práce se sportovní orientací 2. a 3. místo. Na zadané téma „Ve zdravém těle zdravý duch“ žáci připravili práce s názvy Zimní olympijské hry a Slavnostní hostina k příležitosti otevření golfového klubu. „Golf jako takový není v Česku příliš rozšířen, neboť si každý pod ním představuje mnoho finančních nákladů, ale není tomu tak. Mým cílem je přiblížit krásu tohoto skvělého a zároveň uklidňujícího sportu ať už začátečníkům nebo nadšeným příznivcům,“ napsala v úvodu své práce absolventka SŠPHZ Uherské Hradiště Denisa Palinková.
V oboru Kuchař-číšník se zaměřením Pohostinství zvítězila práce s názvem: Fotbalové setkání po 10 letech s pozváním olympionika. „K tomuto sportu mám blízký vztah, protože můj otec hrával fotbal a často mě brával na zápas s sebou. Když se v neděli hrál na našem vesnickém hřišti fotbal, byla to slavnost pro velkou část vesnice a co teprve, když probíhaly olympijské hry, to se o ničem jiném ve vsi nemluvilo,“ zdůvodnila svůj výběr tématu Lucie Antošová.
Absolventi učebních oborů se ale ve svých odborných pracích věnovali také mnoha jiným tématům. Např. Undarmaa Tumenjargal napsala na téma Gastronomie napříč světem práci s názvem Mongolský státní svátek Tsagaan sar (Bílý měsíc) a získala v soutěži 2. místo. „Vybrala jsem si mongolský státní svátek Tsagaan Sar, protože si myslím, že pro mongolský národ je oslava příchodu nového roku jedním z nejdůležitějších svátků, napsala absolventka v úvodu.