Do písemné zkoušky je cizí jazyk zařazen v sedmi oborech vzdělání:
23-62-H/01 Jemný mechanik (zaměření Hodinář) |
test ze základů angličtiny a němčiny související s měřením času |
29-51-H/01 Výrobce potravin |
překlad odborných slovíček z a do angličtiny a němčiny |
29-53-H/01 Pekař |
doplňování správných výrazů do odborného textu z a do angličtiny a němčiny |
29-56-H/01 Řezník - uzenář |
Přiřazování správných českých výrazů ekvivalentům v angličtině a němčině a opačně |
33-54-H/01 Mechanik hudebních nástrojů |
Překlad krátkého textu a konverzační fráze v anglickém jazyce |
66-52-H/01 Aranžér |
doplňování správných výrazů do odborného textu z a do angličtiny a němčiny |
69-51-H/01 Kadeřník |
doplňování správných výrazů do odborného textu z a do angličtiny a němčiny a ruštiny |
Zkouška z cizího jazyka probíhá podle volby žáka v anglickém nebo německém
jazyce,
v oboru 69-51-H/01 Kadeřník i v ruském jazyce. Především jsou ověřovány znalosti odborné
terminologie.
Do praktické zkoušky je cizí jazyk zařazen ve čtyřech oborech vzdělání:
- v oboru 41-53-H/02 Jezdec a chovatel koní (představení jezdce a koně v anglickém a německém jazyce).
- jako jazyková část v samostatné odborné práci v oborech:
23-62-H/01 Jemný mechanik (zaměření Hodinář)
29-54-H/01 Cukrář
65-51-H/01 Kuchař-číšník (zaměření Kuchař, Číšník a Kuchař-číšník)
Samostatná odborná práce (SOP) je žákům zadávána s předstihem, nejdříve v lednu daného školního roku, a na její zpracování mají žáci minimálně jeden měsíc. Žák představuje písemné zpracování SOP zkušební komisi, vysvětluje a obhajuje způsob a postup navrženého řešení. Jestliže je SOP spojena s vypracováním praktického úkolu, vysvětluje a obhajuje rovněž způsob i výsledek jeho realizace.
- Za obhajobu SOP u praktické zkoušky získávají žáci 20 % procentních bodů. V tomto rámci se přihlíží i k použití cizího jazyka.
- Při hodnocení SOP jsou stanoveny následující požadavky:
- popis technologického postupu a použitých surovin do cizího jazyka (v případě Číšníka popis přípravy tabule)
- komunikace v cizím jazyce – představení oboru, práce, výrobku, charakteristika výrobku, aj.
- odpovědi na dotazy členů komise.
Především jsou ověřovány znalosti odborné terminologie a dovednosti žáka komunikovat.