Závěrečná zkouška v SOU U Krbu

Střední odborné učiliště gastronomie U Krbu v pražských Malešicích připravuje budoucí kuchaře, číšníky a cukráře ve tříletých oborech vzdělání s výučním listem.


Závěrečné zkoušky začaly hned 1. června písemným zkouškami. Kuchaři řešili otázky z výroby pokrmů, odbytu a obsluhy, dále otázky o potravinách a výživě, z ekonomiky a profesní etiky. Ve všech těchto oblastech se konkrétní úkoly automaticky vygenerovaly z banky úkolů. Každý žák měl proto jiné zadání, takže opisovat se nedalo. Pro obor Kuchař-číšník byla banka vytvořena letos a všem školám ji zpřístupnil Národní ústav pro vzdělávání.

Po písemkách následovala praktická zkouška, někteří žáci vařili ve školní kuchyni, další v restauracích a hotelech, kde absolvovali odborný výcvik. V úterý 5. 6. jsme měli možnost pozorovat u zkoušky sedm kluků, kteří vařili ve škole. Jeden z nich si například vylosoval toto menu: předkrmový zeleninový salát, hovězí polévka s celestýnskými nudlemi, hovězí maso v kapustě s bramborem a vaječná omeleta se špenátem. Vedle toho připravil ještě pokrm podle svého výběru, který dříve popsal v samostatné odborné práci: kuřecí prso supreme, čerstvý špenát, šťouchané brambory se smetanou a petrželkou.

Všech sedm žáků prokázalo, že vařit umějí - hned mohou nastoupit do kuchyně v libovolné restauraci a své kuchařské umění dále zdokonalovat. U písemky dva neuspěli, budou proto muset přijít v září k opravnému termínu.

Příští týden je ještě čeká ústní zkouška, při které si vylosují odbornou otázku, např. drůbeží maso a jeho úprava, a jednu otázku ze světa práce, např. jak se jako uchazeč o zaměstnání připraví na přijímací pohovor.

Teprve po složení všech tří zkoušek získají výuční list – doklad o kvalifikaci pro práci kuchaře. O uplatnění nemusejí mít absolventi školy starost, šikovní kuchaři jdou na dračku. Ti ale také často pokračují ve studiu, aby k výučnímu listu přidali maturitní vysvědčení. 

Dana Kočková, Petra Škrášková